Misschien kijkt u wel eens naar 'Songs of Praise' op de BBC of misschien herinnert u zich het huwelijk van Prins William destijds. Dan weet u hoe prachtig Engelse koormuziek kan zijn. De meerstemmige melodieën van de hymns, maar ook de feestelijk plechtige koorgewaden maken het een bijzondere ervaring. De Anglicaanse Evensongs zijn eveneens een prachtige ervaring om mee te maken.

Het Choir of King's College Cambridge is misschien wel het beste voorbeeld van de indrukwekkende, eeuwenoude Engelse koortraditie. De wortels van het ensemble liggen in de vijftiende eeuw, toen Henry VI een jongenskoor oprichtte om dagelijks in zijn kapel te zingen. Inmiddels is het dertigkoppige ensemble wereldwijd geliefd, hoewel het niet vaak concerten buiten Engeland geeft.

De lange en geliefde Engelse koortraditie is niet alleen in ere gehouden door de fantastische koren die het land voortbracht, ook veel componisten zorgden voor uitbreiding en vernieuwing van het repertoire. Charles Parry, wiens stijl stevig is beïnvloed door Bach en Brahms, en Charles Stanford behoorden eind negentiende eeuw tot de muzikale vaandeldragers van hun land. Leerling Vaughan Willams groeide zelfs uit tot een van de belangrijkste componisten die Engeland ooit heeft gekend. En ten slotte kan natuurlijk ook John Rutter niet ongenoemd blijven.

Veel luisterplezier, en u mag natuurlijk ook het gastenboek invullen! Luistert u liever via een aparte player?Download via deze site een gratis portable speler (ScreamerRadio). Het zip bestand uitpakken en luisteren maar!  Geen installatie nodig, en alle radiostations van de wereld heeft u onder handbereik!

Veel luisterplezier!Koor CambridgeKings Chapel


   listen live     pause            mp3 (192 kbit)


   listen live     pause            aac (96 kbit)


   listen live     pause            aac (48 kbit)


Speel in popup vensterSpeel in pop-up venster

King's Chapel CambridgeWinchester Chapel